Installation af MythTV på Ubuntu 7.04

by Filip Lundby.

Installation af MythTV (0.20) på Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn). Dette er ikke en udførlig forklaring til hvordan MythTV installeres, men nærmere en vejledning til hvor jeg har fundet information.

Først lidt om min hardware:

  • Motherboard: MicroATX, Asus P5B-VM SE
  • Grafikkort: Onboard GMA X3000
  • TV tuner: Hauppauge PVR 500 (Understøttet “out-of-the-box” af ubuntu)
  • Lyd: Onboard Realtek ALC883
  • Kabinet: Antec Fusion
  • Fjernbetjening: Pinnacle PCTV (fulgte med en ringe TV tuner med samme navn)

Jeg valgte at følge guiden på ubuntu’s side som jeg tror selv nybegyndere kan forstå. Det er muligt at installere MythTV mange måder, men denne er nok den mest brugte (Se evt. de andre installationsmetoder).

Som guiden også skriver kan det være en god ide at installere openssh-server. På den måde har du mulighed for at administrere “mythboxen” fra en anden lokal maskine (eller måske fra dit arbejde :P ). 90 % af min opsætning af MythTV foregik via ssh.

Efter installationen af hoved-systemet fortæller guiden at man skal installere det ekstra hardware man nu har. Det er ikke stregt nødvendigt at du installere det hele på dette tidspunkt. Men det nok en god ide at få grafikkortet til at virke.

På et tidspunkt i guiden kan man vælge at installere MythTV som “Master Backend” eller “Secondary/Slave Backend”. Jeg valgte “Master Backend” da dette er min hoved-myth-center. Det er nemlig muligt at sætte flere maskiner til at arbjede sammen.

Afsnittet “Installing MythTV with an existing Mysql database” sprang jeg over - hvilket de fleste nok kan gøre.

Når du kommer til mythtv-setup kan det måske være en ide at vælge “English” som sprog frem for “Dansk”. Grunden er at nogle tekster endnu ikke er oversat til dansk. Derfor kommer det til at lyde lidt “The Julekalender”-agtig nogle gange. Eller også lyder det bare vildt dumt. F.eks kan man et sted i mythfrontend-instillingerne vælge “Klæbende taster” eller hvad med “Auto udløbs priotitets vægtning”.

mythtv-setup kan være en smule kryptisk. Var det i hvert fald for mig. Under punktet “Input connections” kan du vælge “Scan for channels” eller “Fetch channels from listings source”. Jeg valgte den sidste. Det kræver så at man selv indtaster alle frekvenser på kanalerne. Dette grøes under “Channel Editor”. Vælg den kanal du vil rette og tryk derefter “Next>” en enkelt gang. Nu skulle der gerne stå noget med “frekvens” øverst. (Hvis du har TDC kabel TV kan du finde frekvenserne på deres hjemmeside). Det er vigtigt at du ikke skriver komma eller punktum frekvens-nummeret. Hvis du f.eks. har frekvensen “695.25″ så hedder det “695250″ i MythTV’s terminologi.

I stedet for at lave et “Fetch channels from listings source” kunne du have skannet efter kanalerne i stedet, men så kommer kanalnavnene ikke med :-S og så skal du selv indtaste dem i stedet for frekvenserne.

Plugins og themes

Da jeg var frædig med guiden kørte jeg:

sudo apt-get install mythplugins

som intallere en masse udvidelser og derefter

sudo apt-get install mythtv-themes

som intallere en masse temaer. Du kunne også vælge at installere disse enkelt vis. Bliver du træt af et plugin kan du sagtens fjerne det. F.eks:

sudo apt-get remove mythflix

Intel GMA X3000

Mit onboard grafikkort voldte mig en del problemer - og det undrer mig hvorfor. Der burde ikke være de store problemer i installationen. Her er hvad jeg gjorde:

sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel
cp /etc/X11/xorg.conf /home/whatever/xorg.conf
sudo nano /etc/X11/xorg.conf

I xorg.conf rettede jeg: Driver “vesa” til Driver “intel”. Genstart gdm:

sudo /etc/init.d/gdm restart

Hvis noget gør galt kan du kopiere xorg.conf-backup’en tilbage igen:

sudo cp /home/whatever/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf

Du kan tjekke om OpenGL kører ved at skrive:

glxinfo

Og det skulle gerne give dig en masse data. Et sted dette skal der stå:

direct rendering: Yes
[...]
OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 965G 4.1.3002 x86/MMX/SSE2
OpenGL version string: 1.4 Mesa 6.5.2

Får du i stedet:

Error: unable to open display (null)

Så prøv følgende inden du kører “glxinfo”:

sudo bash
su mythtv

Får du stadig samme fejl så prøv:

export DISPLAY=:0
  • xorg.conf - Jeg bruger dansk PS/2 tastatur og usb-mus.

Fjernbetjening

Min fjernbetjening er som sagt en Pinnacle PCTV (nogen skriver “pro” bagefter?) der bruger COM1-porten (/dev/ttyS0). Jeg fulgte en vejledning fra ubuntu’s forums. Som jeg også skriver i tråden er der nogle ting man skal være opmærksom på. I MythTV’s tilflde skal lircrc-filen placeres i /home/mythtv/.mythtv/lircrc. Derefter laves et symbolsk link:

ln -s /home/mythtv/.lircrc /home/mythtv/.mythtv/lircrc

MythTV antager at filen ligger det ene sted mens alle andre programmer tror den ligger det andet sted. Efter at have rettet i lircrc (brugte programmet irw til at se hvad den enkelte knap hed) genstartede jeg maskinen.

MythWeb

Det er vigtigt at du sætter adgangskode på MythWeb hvis din Mythbox er tilgngelig fra nettet. Ellers er det ikke dig der bestemmer hvad du skal se :P Du kan læse mere om det i MythTV wiki. Det handler om at rette lidt i /var/www/mythweb/.htaccess

Du kan tilgå MythWeb fra mobile enheder. MythWeb laver en skrabet version som er hurtigere at hente end den mail ville se på en almindelig PC. Vises MythWeb ikke korrekt på din enhed kan det være nødvendigt at rette i filen /var/www/mythweb/includes/mobile.php. I filen er der et langt array/liste - hvis din enhed ikke er med på listen kan du tilføje den sidst på listen, f.eks:

'PSP' => array('width' => 320, 'height' => 240)

Du kan ikke bruge det samme login på din PC og mobil. Har du først brugt dit login på PC’en husker MythWeb det i en session. Prøver du efterfølgende at logge ind med samme brugernavn og adgangskode på din mobil får du ikke en tilpasset udgave. Du kan slette disse sessions et sted i databasen. (Læs mere i MythTV wiki).

Streaming fra MythWeb

Ved at rette lidt i MythWeb og installere ffmpeg kan man streame fra MythWeb. Jeg installerede ffmpeg via:

sudo apt-get install ffmpeg

Men denne kunne jeg ikke få til at virke. Jeg fik blot en flv-fil på 0 bytes. I stedet compilede jeg den selv med hjælp fra po-ru.com. Jeg valgte revision 9384 som kører uden problemer.

Jeg har endnu ikke fået flvtool2 til at virke og har blot udkommenteret den i mythflash.sh-filen.

Konvertering til PSP

Har du fået streaming via MythWeb til at virke (med ffmpeg) er det også en smal sag at konvertere diverse optagelser til PSP-format (MP4). Halvanden times film fylder ca. 300 MB. Undertekster kan sagtens læses. Se disse 2 billeder:

Bruce Willis, Die Hard

Bruce Willis, Die Hard

Homer Simpson

Homer Simpson

VF Display (VFD)

I mit Antec kabinet er et display kaldet VFD. For at få displayet til at virke installerede jeg først lcdproc:

sudo apt-get install lcdproc

og derefter downloadede jeg “ Standalone iMON VFD driver” (nederst) og compilerede den (eller var faktisk min mate der gjorde det :P). Til sidst rettede jeg mythfrontend instillingerne… det sted hvor der står noget med “LCD device display”… den skal slåes til. Tror det krævede en genstart af frontend, men er ikke sikker.

Jeg har kun fået displayet til at virke - ikke volume-knappen (endnu).

Samba

Jeg har sat Samba op så at optagelser, billeder og musik kan flyttes frem og tilbage - også til Windows:

sudo apt-get install samba

Derefter fulgte jeg dette afsnit (og kun dette afsnit) i ubuntu’s vejledning. Der står at du skal åbne en terminal fra menuen, men terminalen har du jo allerede åben.

Nederst i smb.conf har jeg skrevet følgende:

[pictures]
comment = MythTV Pictures
path = /var/lib/mythtv/pictures
read only = No
guest ok = Yes
writeable = Yes
[music]
comment = MythTV Music
path = /var/lib/mythtv/music
read only = No
guest ok = Yes
writeable = Yes
[videos]
comment = MythTV Video
path = /var/lib/mythtv/videos
read only = No
guest ok = Yes
writeable = Yes
[recordings]
comment = MythTV Recordings
path = /var/lib/mythtv/recordings
read only = Yes
guest ok = Yes

Det er ikke så godt at slette noget fra “recordings” mappen for så kan MythTV pludselig ikke finde optagleserne. Når du skal slette optagelser skal det altid ske via mythfrontend.

Leave some feedback